Onderhoud/Praktische tips

Praktische tips
Het is verstandig om uw prothese s’ nachts uit te doen. Mocht u dit hinderlijk vinden, doe dan alleen de onder prothese uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak sneller gaat slinken.

Laat uw prothese minstens om de twee jaar controleren door uw tandprotheticus of tandarts. Zij kunnen er voor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort optimaal blijft.

Door de jaren verandert het lichaam, dus vervang de prothese daarom om de 5 tot 10 jaar.

Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en wat mond gel of tandpasta. Hiermee reinigt u niet alleen, maar stimuleert u ook de doorbloeding.

Ga NOOIT zelf aan uw gebitsprothese vijlen of slijpen. Vaak brengt u meer onherstelbare schade toe. Ga voor reparaties ook altijd naar uw tandprotheticus of tandarts, lijm uw prothese nooit zelf.
Borstel dagelijks uw prothese schoon boven de wasbak die gevuld is met water, of leg er een handdoek in de wasbak. Op deze manier voorkomt u beschadigingen als uw prothese uit uw handen glipt.
De levensduur en het uiterlijk van een kunstgebit worden negatief beïnvloed door het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schurende producten. Er zijn mensen die veel last hebben van tandsteen. Dit bevindt zich vaak aan de binnenkant van de onderprothese ( aan de achterkant van de onder tanden) en aan de buitenkant van de bovenprothese ( aan beide achterzijde bij de laatste kies.). Men kan dit voorkomen om de prothese wekelijks in de schoonmaakazijn te leggen ( dit lost de kalk op).

Reinigen
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw prothese, dient u deze dagelijks goed te reinigen. Per slot van rekening is uw gebit niet alleen bedoeld om mee te eten, maar het heeft ook een belangrijke functie voor uw spraak en uiterlijk. Intradent levert standaard bij iedere nieuwe volledige prothese een reinigingsset van Ecosym.

Dagelijkse reiniging
– Neem u prothese uit uw mond en spoel deze met lauw water af.
– Doe enkele druppeltjes Ecosym gel op de prothese en borstel deze goed schoon en spoel deze vervolgens weer met lauw water af.
– Het is verstandig uw prothese minimaal 2 maal daags te reinigen.

Wekelijkse reiniging
– Giet 3 á 4 dopjes Ecosym forte is de bijgeleverde gebitsbox
– Neem de prothese uit de mond en leg deze op het rooster van de gebitsbox.
– Vul de gebitsbox met lauw water totdat de prothese is ondergedompeld.
– Enkele uren laten weken is meestal voldoende. Spoel de prothese daarna goed af.