Kronen/Bruggen en Facings

Een tand is opgebouwd uit een kroon en een wortel. Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Soms is de kroon dermate beschadigd of misvormd dat deze vervangen moet worden door een kunstkroon. Een kunstkroon wordt meestal ook ‘kroon’ genoemd.

Kronen en bruggen als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen.
Kronen en bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook 2 tot 3 keer bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?
– Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
– Verbeteren van het uiterlijk. (cosmetisch). Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.
– Door een trauma, val, tijdens sport.

Wat is een brug?
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer, naast elkaar liggende, ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen. Een kroon of brug kan ook op een tandimplantaat bevestigd worden zodat gezonde naastliggende tanden niet als pijlers hoeven te dienen zodat “gezonde tanden” niet gebruikt hoeven te worden.

Wanneer kan een brug nodig zijn?
– Om beter te kunnen kauwen.
– Verbetering van het uiterlijk.
– Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
– Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welke soorten bruggen zijn er?
– Gewone brug:
Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.
– Vrij-eindigende brug:
Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.
– Etsbrug:
Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.
– Implantaat gedragen brug:
Deze brug wordt niet op natuurlijke pijlers gedragen, maar op de implantaten.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?
– Porselein:
Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.
– Metaal-porselein:
Hierbij wordt metaal als basismateriaal gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein.

Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan de tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in ons tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.
– Afslijpen van de tand of kies
Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.
– Afdruk maken
Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.
– Beetregistratie
Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onderen bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje.
– Kleur bepalen
Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit. Ook komt het voor dat de patiënt naar het laboratorium gaat voor het vaststellen van de kleur.
– Tijdelijke kroon
Voor uw comfort/esthetiek en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we in een tijdelijke kroon zodat u nooit tandeloos de deur uit gaat. De definitieve porseleinen kroon wordt in het tandtechnische laboratorium vervaardigd.

– Vastzetten
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Als er nog wat veranderd moet worden, kan dat nog. Als het perfect past en aansluit op het tandvlees, brengt de tandarts aan de binnen zijde van de kroon of brug een snelhardend cement ( lijm) aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan. De kroon zit al snel zo vast dat u er alles mee kan eten.

Wat is een facing?
Een facing is een heel dun schildje of laagje wat op een bestaande tand wordt aangebracht door de tandarts. Er zijn twee verschillende materialen die worden gebruikt voor facings:
– Een laagje vulmateriaal van composiet
– Een schildje van porselein dat op de tand wordt vastgezet
Er zijn ook gebitssituaties met bijv. een bepaald ‘beet’ die niet geschikt zijn voor facings. De kans voor beschadiging is dan te groot. In dat geval wordt een kroon of brug geadviseerd. De behandeling van een facing gaat precies hetzelfde als bij een gewone kroon of brug.

Onderhoud en nazorg
De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad dan heeft u er zo lang mogelijk plezier van.