Implantaten

Een loszittend gebit is een veel voorkomende klacht bij een prothese dragers. Wij kunnen in dergelijke gevallen zorgen dat uw kunstgebit wel goed zit, met een klikvaste oplossing. Wellicht is implantaten voor u de oplossing.

Wanneer worden implantaten geplaatst?

Een implantaat wordt vaak geplaatst als het maken van een normale prothese wel gaat maar dit niet ( meer) de gewenste resultaat geeft. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De kaak wordt dan minder hoog en de prothese gaat dan los zitten. Ook kan de prothese pijn doen omdat deze over de kaak schuift.
Bij een bezoek aan de tandarts of tandprotheticus kan deze beoordelen of vervanging, aanpassing of plaatsen van een implantaten noodzakelijk is. Mocht het noodzakelijk zijn dat er implantaten geplaatst worden, dan kan uw tandarts of tandprotheticus uw doorverwijzen naar een implantoloog of kaakchirurg.
Bij bijna iedereen is het mogelijk om implantaten te plaatsen, al gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er genoeg kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat kaakbot en tandvlees in een goede conditie zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen zorgen dat het succes van implantaten nadelig beïnvloeden.

Wat is een implantaat?
Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen stonden. Meestal wordt niet voor iedere tand een implantaat geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee tot vier implantaten voldoende.
Een implantaat wordt meestal gemaakt van zuiver titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn beide materialen die het lichaam niet afstoot. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en zal eerst in het bot moeten ingroeien voordat deze belast wordt. Na het implanteren wordt de huidige prothese provisorisch aangepast, u loopt dus nooit zonder gebit.