Immediaat prothese

Wat is een immediaat prothese?

Eerste prothese (immediaat prothese)

Van eigen tanden en kiezen naar uw eerste kunstgebit
Om allerlei redenen kunnen eigen tanden en kiezen verloren gaan. In onze praktijk zien we dagelijks patiënten die al jaren niet meer bij de tandarts komen of door een operatie hun eigen gebit moeten laten trekken. De redenen zijn dan ook uiteenlopend. Maar een oplossing is er altijd!
U kunt zonder doorverwijzing bij ons terecht voor een eerste gesprek, waarbij we de situatie in de mond bekijken en u een eerlijk advies meegeven. U mag er na die tijd rustig over nadenken of wij verwijzen u door naar de kaakchirurg of tandarts voor het trekken van uw eigen tanden en of kiezen (extraheren).

Het trekken van eigen tanden en kiezen
Bij de ene patiënt moeten er een paar ondertanden uit en bij de andere nog het hele gebit. U kunt zich voorstellen dat de genezing bij de één sneller verloopt als bij de ander. Maar iedereen heeft te maken met genezing en dat gaat gepaard met moeizaam eten en drukplekjes als de prothese direct geplaatst wordt. Als de wondjes in de mond nog niet volledig genezen zijn, kunt u het beste zacht voedsel nemen. Daarna kunt u langzaam weer proberen te eten wat u normaal gewend bent. U zult merken dat uw kauwvermogen toch wel wat beperkt is in de eerste periode.

Behandelplan
Voordat de tanden en/of kiezen getrokken worden wordt er eerst begonnen met het aanmeten van het kunstgebit. Dit gebeurd in twee of drie stappen. Als deze dan klaar is wordt u naar de tandarts gestuurd voor het verwijderen van de tanden en/of kiezen.

Beperkingen eerste kunstgebit
Zit het gebit niet optimaal op de eerste dag? Schrik dan niet meteen. Er is immers heel wat in uw mond gebeurd. De verdoving kan er nog inzitten en daarna kan het allemaal wat gevoelig zijn. De eerste dag mag u de prothese er dan ook absoluut niet uithalen. Het werkt namelijk als een soort drukverband op de wondjes in de mond. Haalt u de prothese er direct de eerste dag wel uit? Dan kunnen de wondjes weer opengaan en omdat uw tandvlees begint te zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in uw mond passen als u het terug probeert te plaatsen.

De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood van kleur zijn. Dat komt omdat de wondjes nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Daarna neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dit bekent niet direct dat de wondjes genezen zijn. De eerste 24 uur kunt u ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wondjes. Door te spoelen laten de stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Wennen aan het kunstgebit
Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken doet de kaakchirurg, tandarts of tandprotheticus dit. Of u doet het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water.

Als de wondjes beginnen te genezen, neemt de pijn en zwelling af. U kunt dan langzaam aan gaan wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Dat vraagt tijd. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren: grote of kleine ingreep, uw verwachtingen, uw pijngrens etc. etc. Bij de een gaat de genezing dan ook sneller dan bij de ander. In de maanden na de extractie blijft u bij ons onder controle om de genezing te controleren en tijdig aanpassingen te doen.

Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken, dit is vaak een onopgemerkt proces. Tussentijds kunnen wij er een zachte laag in aanbrengen om hem tijdelijk weer passend te maken of we kunnen hem middels een rebasing weer passend maken op uw kaak. Wij houden dit tijdens de controles voor u in de gaten en binnen het jaar kunnen we beginnen met een nieuwe prothese. De eerste (immediaat) prothese wordt namelijk als noodprothese gezien. Nadat uw kaak volledig genezen is, variërend van een half jaar tot een jaar, mag u onder vergoeding van de zorgverzekeraar een nieuwe prothese aan laten meten, dit mag in veel gevallen al na zes maanden.